Leeuwarder Courant, zaterdag 15 april 2000

Joke Langendorf zonnig, zinderend en broeierig

HARLINGEN - De geschilderde wereld van Joke Langendorff is bont, kleurrijk en vol leven. De kunstenares werkte vorig jaar een tijd op Cuba en de indrukken die ze daar op deed zijn nu te zien bij Galerie De Valk in Harlingen. Dit is niet niet het grimmige Cuba van dictator Fidel Castro, dit is het warme, zonnige land van gewone mensen waar je als kijker zo in zou willen stappen..


Kort gezegd, Langendorff schildert naakte mensen en dieren in allerlei situaties en ieder beeld bevat een heel verhaal, maar haar handschrift en vormentaal zijn te grillig en los om eenduidig te zijn. De compositie en de sfeer zijn feitelijk belangrijker dan de voorstelling.
Het werk maakt indruk door de vanzelf
sprekende manier waarop de kunstenares de bonte kleuren en de volle composities in de hand weet te houden zonder de spontaniteit te verliezen. Het is bijna alsof Henri Matisse en Pierre Alechinski samen aan het werk geweest zijn, de een met zijn schijnbaar eenvoudige, maar o zo geraffineerde kleuren en de ander met zijn losse hand van tekenen.
Langendorffs voorstellingen zijn overigens niet alleen maar vrolijk en zonnig, er is altijd een broeierige ondertoon. De naaktheid van de mensen en hun iets overdreven houdingen, titels als 'La bÍte qui rit' en 'Les bÍtes qui s'amusenl' en de zinderende contrastkleuren geven je het gevoel dat er een onderhuidse spanning heerst die ieder moment tot een uitbarsting kan leiden. Werk om hebberig van te worden.


terug